Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı koordinesinde yürütülen Lider Çocuk Tarım Kampı Programı, bu yıl “kooperatifçilik” temasıyla gerçekleştirildi.
Program kapsamında kooperatifçilik anlayışının kazandırılması ve çocukların doğa ile bağ kurarak üretim bilincinin geliştirilmesi amacıyla Çorlu Vehbi Günaştı İlkokulu 4. sınıf öğrencileri ile at çiftliği, elma bahçesi, dikey tarım işletmesi ve Trakya Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Trakya Birlik) Çorlu Entegre Tesisine gezi düzenlendi.
"Lider Çocuk Tarım Kampı", okul salonunda yapılan meslek tanıtımları ve kooperatifçilik ile ilgili bilgilendirme ile başladı. Ardından, toplam 240.000 metrekare alan üzerine inşa edilen, çeşitli büyüklükte 15 çim padok, 3 kum padok, atlar için yüzme havuzu, solaryum odası, 2 adet doğumhane odası, muayenehane, müze, hasta atlar için tecrit odası, yem deposu ve 12.000 balyalık saman deposu gibi birimleri bulunan at çiftliği öğrencilere tanıtıldı. Burada at yetiştiriciliği ve atların bakımı ile ilgili bilgiler verildi.
Daha sonra, 145 hektar alanda gala, granny Smith, red delicious, fuji, rose çeşit elmaları üreten, depolayan ve paketleyerek yurt içi ve yurt dışı pazarlarına sunan işletme ziyaret edildi. Damla sulama sistemi ile sulanan bahçede yetiştirilen elmaların paketleme alanı görüldükten sonra bahçede elma hasadı yapıldı, öğrencilere elma yetiştiriciliği, bakım ve hastalıklar ile ilgili bilgiler verildi.
Ardından, 1966 yılında kurulan Trakya Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Trakya Birlik) Tekirdağ Entegre Tesislerine gidildi. Toplantı salonunda öğrencilere kooperatifçilik ilkeleri çerçevesinde ortaklarından aldığı ayçiçeğini, yüksek teknolojik koşullarda işleyerek, kaliteli ve ekonomik ürün haline dönüştüren tesisin işleyişi ile ilgili bilgiler verilerek paketleme bölümü gezildi. Trakya Birlik’in kuruluşunda 3 olan kooperatif sayısı bugün 48 kooperatife, 2.103 olan ortak sayısı ise günümüzde 40.000`e çıkmıştır. Ülkemizde üretilen ayçiçeğinin yılda ortalama %30-%50’sini satın almaktadır.
Son olarak, teknolojik, sürdürülebilir ve güvenli üretim ile tarımın köklü yöntemlerini geleceğin teknolojileriyle harmanlayarak sürdürülebilir gıda üretiminde yeni bir model oluşturan dikey sera işletmesi ziyaret edildi. Tesiste öğrencilere, tohumdan sofraya tüm üretim süreçlerini kendi bünyesinde yöneten, tam entegre dikey tarım tesisinde üretilen ürünler ve üretim şekli ile ilgili bilgiler verildi.
Gün sonunda okulda yapılan törenle İl Tarım ve Orman Müdürü Yardımcısı Ahmet Tokgöz ve proje teknik ekibi tarafından öğrencilerimize katılım belgeleri verilerek kamp sona erdi.