T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Uzman Eller Projesi (Nihai Askı Listesi)

Yayın Tarihi : 17.05.2022

İlinizde hibe sözleşmesi imzalamaya hak kazanan kişilere ait Nihai Listenin,  17/05/2022 tarihinde saat 09.00 itibariyle sistem üzerinden Dönemsel Hizmetler menüsü altında bulunan işlemler içindeki detay kısmında alınıp Proje Yürütme Birimi tarafından paraflandıktan sonra, Uygulama Rehberinin 2.2 maddesi (g) bendi ve (ğ) bendi hükümleri gereği 17.05.2022 tarihinde askıya çıkarılıp, 25.05.2022 tarihinde askıdan kaldırılacaktır.

          Yine Uygulama Rehberinin 7.1 maddesi (a) bendi "Hibe sözleşmesi imzalamaya hak kazanan Nihai Listede yer alan başvuru sahibi ile listelerin askıda kalma süresinin bitiminden itibaren 5 (beş) iş günü içerisinde sözleşme imzalanır. Askı tebligat yerine geçer, başvuru sahibine ayrıca tebligat yapılmaz. Tebliğin 15 inci maddesinde yer alan hibe başvurusunun reddedilme nedenlerinden herhangi birinin tespit edilmesi halinde söz konusu başvuru sahipleri ile hibe sözleşmesi imzalanmaz" hükmü gereğince, hibe sözleşmesinin 25.05.2022-31.05.2022 tarihleri arasında  imzalanması gerekmektedir.


UZMAN ELLER KAZANAN NİHAİ LİSTE 2021-2022.pdf Tıklayınız.                                   

UYGULAMA REHBERİ

 

5.2 HİBE SÖZLEŞMESİ İMZALAMA AŞAMASINDA İSTENECEK BELGELER

1) Hibe sözleşmesi imzalama tarihi itibarıyla:

- Hayvansal üretime yönelik büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliği konusunda kendi adına kayıtlı 10 adet büyükbaş veya 25 adet küçükbaştan fazla hayvan sahibi olan başvuru sahipleriyle,

- Arı yetiştiriciliği ve arı ürünleri ile arı sütü ve ana arı üretimi konusunda kendi adına kayıtlı 30 adetten fazla arılı kovanı olan başvuru sahipleriyle sözleşme imzalanmaz.

2) Hibe sözleşmesi imzalama aşamasında:

a) Başvuru sahibinin başvuru aşamasında taahhüt etmiş olduğu kırsal alanda ikamet ettiğine dair ikametgâh belgesi

 b) SGK hizmet dökümü belgesi

 c) Başvuru sahibinin uygulayacağı proje konusu dışında kalan konularda vergi mükellefi olmadığına dair Mükellefiyet Belgesi 22

ç) Hayvancılık projeleri için başvuru sahibi adına düzenlenen "İşletme Tescil Belgesi"

d) Hayvancılık projelerinde;

 - Uygulama yeri başvuru sahibine ait ise işletmeye ait tapu kaydı; tapusu bulunmayan yerlerde ise işletmenin hak sahibine ait olduğuna dair muhtardan alınacak belge

- Uygulama yeri kiralık ise, işletmeye ait en az 4 (dört) yıllık kira sözleşmesi

e) Su ürünleri projeleri için ilgili makamdan alınacak ön izin yazısı

f) Tebliğ ekinde yer alan "Taahhütname"

g) Bitkisel üretim konulu projeler için;

- Proje uygulama yerine ait takyidatlı tapu kaydı belgesi veya proje yeri mülkiyetinin başvuru sahibine ait olduğuna dair belge (En az arazi varlığına sahip olma şartını sağlayamayan yatırımcıların diğer hissedarların arazilerini de kullanmak istemeleri durumunda 27/5/2014 tarihli ve 29012 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Çiftçi Kayıt Sistemi Yönetmeliği Eklerinde yer alan muvafakatnamenin düzenlenmesi gerekmektedir. Muvafakatname düzenlenmeyen durumlarda yine aynı Yönetmeliğin eklerinde yer alan taahhütnameler alınır.)

- Hibe sözleşmesi imzalama tarihi itibarı ile kiralık olan proje yeri için en az 4 (dört) yıllık kira sözleşmesi (Kapama meyve bahçesi projelerinde kiralama, muvafakatname ve taahhütnameler kabul edilmeyecektir.) sunulması zorunludur. Ayrıca, diploma/çıkış belgesinin aslının ya da üniversite tarafından onaylanmış örneğinin il müdürlüğü tarafından görülmesi gerekmektedir.

 

 

           

5.3 HİBE SÖZLEŞMESİNİN İMZALANMA ŞARTLARI VE USULÜ

 

1) Hibe sözleşmesinin imzalanması aşamasında başvuru sahibinde aranan özellikler şunlardır:

 a) Başvuru sahibinin hibe sözleşmesinin imzalanma tarihi itibarıyla askerlik görevine devam etmiyor olması gerekmektedir.

b) 5510 sayılı Kanununun 4 üncü maddesi kapsamında olanlar başvuru yapabilirler. Ancak hibe sözleşmesi imzalama aşamasında, 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinin (1), (2) ve (4) numaralı alt bentleri kapsamında olanlardan uygulayacakları proje konusu ile aynı konuda sigortalı sayılanlar haricindekiler bu haklarından feragat ederler. Bu kişiler, uygulayacakları proje konusu dışında kalan konularda proje uygulama, kontrol ve izleme süresince sigortalı çalışan veya vergi mükellefi olmayacaklarını taahhüt etmek zorundadır. 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (c) bentleri kapsamında olanlar hibe sözleşmesi imzalanması aşamasında bu haklarından feragat ederler. Sosyal güvencesi olmayanlar ise uygulayacakları proje konusu ile aynı konuda olması kaydıyla 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinin (1), (2) ve (4) numaralı alt bentleri kapsamında kayıt yaptırabilirler.

c) Başvuru sahibinin kırsal alanda ikamet ediyor olması gerekmektedir.

ç) Başvuru sahibi uygulayacağı proje konusuyla ilgili, bu rehberde belirtilen koşulları sağlamalıdır.

2) Mücbir sebepler dışında hibe sözleşmesinin imzalanması aşağıdaki esaslar çerçevesinde gerçekleştirilir:

a) Hibe sözleşmesi başvuru sahipleri ile il müdürlüğü arasında imzalanır.

b) Hibe sözleşmesi aşamasında başvuru sahiplerinde aranan şartlar ve istenecek belgeler bu rehberde belirtilmiştir.

c) Hibe sözleşmesi içerik ve formatı, bu rehberin ekinde tüm taraflara önceden duyurulur.

ç) Başvuru sahibi tarafından teslim edilen hibe sözleşmesi ekleri il müdürlüklerince uygun bulunursa hibe sözleşmesi imzalanır.

d) Hibe sözleşmesi aşamasında, web sitesi üzerinden başvuru sahipleri tarafından girişi yapılan bilgi ve belgeler ile hibe sözleşmesi ekinde bulunması gereken diğer belgelerin eksiksiz/imzalı/paraflı olması gerekir.

e) Programa alınan projelerde hibe başvurusunun reddedilme nedenlerinden herhangi birisinin hibe sözleşmesinin imzalanmasından önce tespit edilmesi halinde söz konusu başvuru sahipleri ile hibe sözleşmesi imzalanmaz.

f) Hibe sözleşmesi imzalamayan başvuru sahibinin veya hibe sözleşmesi imzaladığı halde projesini tamamlayamayan hak sahibinin yerine, Genel Müdürlükçe belirlenmiş olan yedek listenin en üst sırasında yer alan başvuru sahibi ile sözleşme imzalanır.

g) Hak sahipleri, uygulayacakları proje konularına göre bu rehberde belirtilen süre içerisinde projelerini gerçekleştirirler ve hibe ödeme talebine ilişkin başvurularını yaparlar.

ğ) Hibe sözleşmesi, il müdürlüğü ve başvuru sahibi arasında iki nüsha olarak düzenlenir. Hibe sözleşmesinin taraflarca imzalanmış metninin bir nüshası ve ekleri il müdürlüğünde bir nüshası da proje sahibince muhafaza edilir.

h) Hak sahiplerinin uygulayacakları proje konularına göre bu rehberde belirtilen süre içerisinde projelerini gerçekleştirememeleri durumunda hibe sözleşmesi il müdürlüğünce feshedilir. Hibe sözleşmesi feshedilen hak sahibinin yerine yedek listenin en üst sırasında yer alan başvuru sahibi ile sözleşme imzalanır.

ı) Hibe sözleşmesi imzalayıp mal alımından vazgeçen veya hibe sözleşmesi koşullarına uygun olarak hareket etmediği için hibe sözleşmesi feshedilen hak sahipleri Uzman Eller Projesi kapsamında verilen hibe desteğinden 3 (üç) yıl süreyle yararlanamazlar.

3) Kesin başvurudan sonra, projenin ana konusunda ve amacında değişiklik yapılamaz.