T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

"Kanola Tarım Çalıştayı" Tamamlandı

Yayın Tarihi : 6.04.2022

Programın ilk günü Tekirdağ Önder Çiftçi Kooperatifi Başkanı İmdat Güngör, İl Müdürümüz Oktay Öcal ve Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Tarla ve Bahçe Bitkileri Daire Başkanı Dr. Veyis Yurtkulu açılış konuşmalarında; ülkemizde yağ açığının giderilmesi bakımından kanola yetiştiriciliğine uygun havzalarda üretimin arttırılması gerektiği, hem güzlük ekiliş olması nedeniyle kuraklıktan etkilenmemesi hem de birim alandan daha fazla yağ elde edilmesi avantajlarının olduğu, kanolanın her yönüyle tartışılması ve değerlendirilmesi için bu çalıştaya ihtiyaç duyulduğunu, konunun tüm detaylarıyla teknik ve stratejik açıdan gruplarda değerlendirileceğini vurguladılar.

Çalıştayta, "Tekirdağ Özelinde ve Ülkemiz Genelinde Yağlı Tohumlar Üretiminin Mevcut Durumu, Kanola Üretimine Bakış, Yetiştiricilik ve Pratikte Kanola Üretimindeki Tecrübeler ve Doğru Bilinen Yanlışlar, Kanola Yağının İnsan Gıdası Olarak Kullanımı" konularında sunumlar gerçekleştirildi.

 Çalıştay grup çalışmalarında katılımcılar ilgi ve uzmanlık alanlarına göre teknik açıdan "Kanola Üretiminde Sorunlar ve Çözüm Önerileri" (tohum seçimi, toprak ihtiyaçları, yabancı ot sorunu, hastalık ve zararlı yönetimi) ile stratejik ürün politikası açısından "Kanola Üretim Alanlarının Yaygınlaştırılması" (ulusal ölçekte üretim potansiyelimiz, sözleşmeli üretim modeli, iklim değişikliği paralelinde üretimin gerekliliği, yeni üretim alanlarının belirlenmesi ve ürün rotasyonu) konularını görüşmek üzere 2 salona ayrıldı.

2 gün boyunca sürdürülen çalışmalar sonunda gruplar kendi konuları ile ilgili sunumlar yaparak tüm katılımcıların konular hakkında bilgi sahibi olmasını sağladı.

Kapanış konuşmalarında, Tarla ve Bahçe Bitkileri Daire Başkanı Dr. Veyis Yurtkulu, tüm katılımcılarla kısa süreli interaktif bir görüşme yaparak nihai düşüncelerini alarak ve çalıştay çıktılarının ülkemiz kanola üretimine yön vermesini dileyerek katılımcılara katkılarından dolayı teşekkür etti.

Çalıştaya; toplam 50 uzman [Öğretim üyesi (1), TAGEM (1), BÜGEM (3),  15 İl Tarım ve Orman Müdürlüğü (30),  sivil toplum kuruluşları ve özel sektör temsilcisi (15)] katkı sağladı.

Çalıştay sonrasında tüm katılımcılarla birlikte Muratlı ilçesinde faaliyet gösteren Reka Yağ fabrikasına teknik ziyaret gerçekleştirildi.