T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

İL MÜDÜRÜMÜZ ÇELTİK TARIMINDA DAMLA SULAMA PROJESİ KAPSAMINDA HAYRABOLU İLÇESİNDE TOHUM DAĞITIMINA KATILDI.

Yayın Tarihi : 28.04.2021

Hayrabolu İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünde gerçekleştirilen tohum dağıtım programına, İl Müdürümüz Sayın Oktay ÖCAL, Hayrabolu Ziraat Odası Başkanı Mehmet BAŞOL, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Abdurrahman ERDOĞAN, İlçe Müdürü Süleyman ASLAN ile tohum alacak üreticiler katıldı. 

Bakanlığımız tarafından %75’i hibe edilen sertifikalı tohumluklar Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünce geliştirilen çeşitlerden seçilmiş olup, piyasa talepleri de göz alınarak dağıtımları gerçekleştirildi.

PROJE ÖZETİ
Dünya genelinde küresel ısınma kaynaklı iklim değişikliği olaylarının bitkisel üretim sektöründe oluşturduğu ekonomik etkileri ile ülkemiz tarımı üzerindeki olumsuz etkileri giderek artmaktadır. Bölgemizde son iki yıldır belirgin şekilde yaşanan iklimsel değişiklikler söz konusudur. Bu değişimlerin başında yağışların yetersiz ve düzensiz olması başta gelmektedir. Bu değişimler, Hayrabolu ve Malkara ilçelerimizde yapılan çeltik yetiştiriciliğini olumsuz etkilemiş ve su kısıtlığı nedeniyle ekim alanları daralmıştır.

Bakanlığımız Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünün ülkesel boyutta yaptığı "Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi" kapsamında ilimiz için hazırladığımız 8 farklı proje kabul görmüştür. Bunlardan biri olan “Sürdürülebilir Çeltik Tarımı İçin Damla Sulama Projesi”; Hayrabolu’da 5 mahalle (Avluobası, Küçükkarakarlı, Tatarlı, Kadriye, Kahya) ve Malkara’da 1 mahalle (Karacamurat) olmak üzere toplam 6 lokasyonda 114 dekar alanda uygulanacaktır. 
Uygulanacak projeyle; çeltik yetiştiriciliğinde klasik tava sulama yöntemi yerine damla sulama yöntemi kullanarak %60’tan fazla su tasarrufunun sağlanması, ekim alanlarında su kısıtlığına bağlı yaşanan daralmanın önlenmesi, sürdürülebilir çeltik üretiminin kesintisiz devam ettirilmesi, damla sulama yönteminin üreticiler tarafından benimsenmesiyle artan su tasarrufunun yeni ürün ve üretim desenlerinde ve 2. ürün ekilişlerinde kullanılarak bitkisel ürünlerin üretimi, verimliliği ve çeşitliliğinin artırılması, tava sisteminde sıkça karşılaşılan toprağın biyolojik yapısındaki bozunumun ve yeraltı suyunun kirlenmesinin önlenmesi, sivrisinek vb. haşere problemlerin ortadan kaldırılması, yeni çeşitlerle kalite, randıman ve verimin artırarak daha karlı bir üretim yönteminin kullanılması amaçlanmaktadır.

Projenin yürütülmesinde Atatürk Toprak ve Su Kaynakları Araştırma Enstitüsü (Kırklareli) ve Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (Edirne) teknik destek sağlamaktadır.