T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Hububat’ta Buğday Kesik Sineği Zararı

Yayın Tarihi : 7.01.2021

​Ülkemiz genelinde hava şartlarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesiyle birlikte, ilimizde de ekili alanlarda hastalık ve zararlı popülasyonlarında artış gözlemlenmektedir. Bu dönemde buğday kesik sineğiyle ilgili üreticilerimizden gelen şikâyetler üzerine zararlıya karşı yapılacak kimyasal mücadele yöntemleri ve ruhsatlı bitki koruma ürünü tavsiyesi amacıyla Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğüyle koordineli saha çalışmalarımıza devam edilmektedir.

Tekirdağ genelinde 11 İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğümüz teknik ekiplerince devamlı olarak arazi sürvey çalışmaları yapılmakta olup, ayrıca İl Müdürlüğümüz ekipleri ve NKÜ Ziraat Fakültesinden konu uzmanı hocalarımızla birlikte ilçelerimizde saha ziyaretlerine devam edilmektedir.

Bugüne kadar ilimiz genelinde buğday-arpa ekim alanlarında yapılan çalışmalar sonucu zararlının lokal olarak bulunduğu alanlarda özellikle erken ekim yapılan ve erken çıkış yapan buğdaylarda görüldüğü tespit edilmiştir. Geç ekilişlerde ise ( kasım ortası) zararlıya rastlanılmamıştır.

Süleymanpaşa ilçesi Karacakılavuz Mahallesinde 5 Ocak 2021 tarihindeki arazi çalışmalarımızda; Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr.İsmet Başer, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Abdurrahman Erdoğan ve konu sorumlusu teknik personeller ile Tarım Kredi Sorumlu Mühendisinin katılımıyla, erken ekim yapılan farklı lokasyonlardaki hububat ekili arazilerde buğday kesik sineği zararı incelenmiştir. Yapılan kontrollerde; zarar oranının düşük seviyelerde olduğu, zararlının büyük oranda pupa döneminde olduğu gözlemlenmiştir. Şuan için kimyasal ilaçlamanın gerekli olmadığı ancak bahar aylarında ergin çıkışlarının takip edilerek TAGEM tarafından belirlenecek mücadele yöntemlerinin uygulanması kararı alınmıştır.