T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

İL MÜDÜRÜMÜZ NKÜ TARAFINDAN DÜZENLENEN TARLA GÜNÜNE KATILDI

Yayın Tarihi : 10.07.2020


Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Deneme Alanında gerçekleşen Tarla Gününe Tekirdağ Vali Vekili Ahmet NARİNOĞLU, NKÜ Rektörü Prof. Dr. Mümin ŞAHİN, Süleymanpaşa Belediye Başkanı Cüneyt YÜKSEL, İl Müdürümüz Sn. Oktay ÖCAL, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Bülent EKER ve Prof. Dr. Yılmaz ÇAKICI, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sezen ARAT, Üniversite Genel Sekreteri Murat Kamil TIRPANCI, akademisyenler, özel sektör tohumculuk kuruluşlarının temsilcileri, bölgemiz üreticileri, basın mensupları ve öğrenciler katıldı.

Tarla Bitkileri Bölümü Başkanı Prof. Dr. İsmet BAŞER “COVİD-19 salgını ile birlikte gıda tüketiminin artması, tarım ve tarımsal üretimin önemi bir kez daha ortaya çıkarırken, biz artık kendi tohum çeşitlerimizi üretmemizin önemini de anlamış olduk. Bu konuda da 1982’de kurulmuş bir fakülte olarak şu anda 9 tane çeşidimiz var. Bu çeşitlerin hepsi firmalar tarafından satılıyor; her birinin melezi de bize ait. 120 çeşit adayı hat 5 tescilli buğday çeşidi hepsi bizler tarafından geliştirilmiş ve firmalara verilmiş ticari ekmeklik buğday çeşitlerimiz. Fakültemiz tarafından geliştirdiğimiz çeşitlerimizden çok iyi verim alındığı konusunda çiftçilerimizden dönüşler alıyoruz.” sözlerine yer verdi.

İl Müdürümüz Oktay ÖCAL, Tarımın Tekirdağ için önemine dikkat çekerek “Teknik olarak yeterli ve köklü bir geçmişe sahip olan Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nin ilimizde olması, bizler için büyük bir şans. Bugün burada Üniversitemiz tarafından geliştirilen 120 civarında tohum çeşidinin tanıtımı yapılacak. Biz Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi ile tarım ve hayvancılık ile ilgili zaten her zaman çalışmalar yürütüyoruz bununla birlikte yeni ortak projeleri de hayata geçirmek istiyoruz.” dedi.

Vali Vekili Ahmet NARİNOĞLU ise konuşmasında şöyle söyledi: “Bugün burada Üniversite Rektörümüzün liderliğinde hocalarımızın önderliğinde ciddi araştırmalar yapılarak elde edilen sonuca tanıklık ediyoruz. Biliyoruz Üniversiteler toplumla tarım sektörlüyle buluştukça hem kökleşiyorlar hem de topluma değer katıyorlar. Trakya’mızda Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi örnek üniversitelerimizden bir tanesi. Üniversitelerimiz sanayiyle, tarımla ve diğer sektörlerle iş birliği yaparak yerel kalkınmaya destek vermesi lazım. Bundan daha da önemlisi kalıcı olabilmesi için izler bırakması gerekiyor. Bunun en kıymetlisi tohumculuk. Bilim adamları günümüzde tohumun dünyanın en güçlü silahı haline geldiğini söylüyorlar. Pandemi sürecinde de gördük ki ülkeler sınırlarını kapatınca kendi kendilerine yetmek zorundalar. Yerli ve milli olacaksak bunun ilk adımı tohumdan başlanmalıdır'' dedi.