T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

İL MÜDÜRÜMÜZ KORONAVİRÜS TEDBİRLERİ İÇİN KAHVECİLER ODASI BAŞKANINI ZİYARET ETTİ

Yayın Tarihi : 23.03.2020

İl Müdürümüz Sn. Oktay ÖCAL Tekirdağ Kahveciler Odası Başkanı Fahrettin BAYAR'ı makamında ziyaret etmiştir. Oda Başkanı Fahrettin BAYAR'a Koronavirüs hastalığı (Covid-19) kaynaklı olağanüstü durum için gıda satış ve toplu tüketim yerlerinde alınacak tedbirler konusunda bilgilendirme yapmıştır. "Gıda Satış ve Toplu Tüketim Yerleri İçin Korunma ve Kontrol Önerileri" ile ilgili bilgi notunu oda üyesi kahvecilere, fırıncılara ve kasaplara duyurulması maksadıyla kendilerine iletmiştir. Tekirdağ esnafına işlerinde başarılar dileyerek, selamlarını sunmuştur.

TOPLU TÜKETİM YERLERİ İÇİN
KORUNMA VE KONTROL ÖNERİLERİ

Girişlerde el dezenfektanları kullanılmalı,
İşletme girişlerine dezenfektanlı paspas konmalıdır,
Eller en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla yıkanmalı, sabun ve suyun olmadığı durumlarda alkol bazlı el antiseptikleri kullanılmalı,
Personelin uyması gereken kurallar ve iyi hijyen uygulamaları ile ilgili uyarıcı yazılar asılmalı,
Kaplar, aparatlar, makineler, alet ve ekipmanlar kullanılmadan önce ve kullanıldıktan sonra uygun temizlik önlemleri doğrultusunda temizlenmeli ve dezenfekte edilmeli,
Açık büfe uygulamasının el teması riski olan riskli bir uygulama olduğu unutulmamalı ve gerekirse servisin çalışanlar tarafından yapılması sağlanmalı,
İşlem görmemiş gıda maddeleri ile hazırlanmış gıdalar birbirlerinden ayrı yerlerde muhafaza edilerek çapraz bulaşma önlenmeli,
Ambalajlı veya ambalajsız hiçbir gıda maddesi zeminle temas etmemeli,
Kapı kolları, lavabolar, armatürler gibi sık kullanılan yüzeyler en az günde bir ve gerektiğinde daha sık su ve deterjanla yıkanmalı,
Müşteri ve çalışanlara ait lavabo ve tuvaletlerde elle kumanda edilmeyen musluklar olmalı; sıvı sabun, dezenfektan, tek kullanımlık kağıt havlu, tuvalet kağıdı gibi hijyen malzemeleri kullanılmalı, hijyen alet ve ekipmanları tam ve eksiksiz çalışmalıdır,
Herhangi bir solunum yolu enfeksiyonu (ateş, öksürük, solunum sıkıntısı vb.) bulguları olan personel bu belirtiler kaybolana dek çalıştırılmamalı,

Kapalı alanlar temizlik sonrası en az 1 saat havalandırılmalı,
Özellikle eller ile sık dokunulan yüzeyler; kapı kolları, bataryalar, trabzanlar, sık dokunulan düğmeler, telefon ahizesi, ortak kullanım alanlarındaki tuvalet ve lavabo temizliğine özen gösterilmeli, bu alanların temizliği için su ve deterjan ile temizlik yapıldıktan sonra 1:100 oranında sulandırılmış çamaşır suyu (Sodyumhipoklorit Cas No: 7681-52-9) veya klor tablet (ürün tarifine göre) kullanılmalı,

Sosyal mesafeye dikkat edilmelidir,

İşletmeler Bakanlığımızdan onay veya kayıt işlemlerini yaptırmış olmalıdır.

GIDA SATIŞ YERLERİ İÇİN
KORUNMA VE KONTROL ÖNERİLERİ

ü Girişlerde el dezenfektanları kullanılmalı,

ü İşletme girişlerine dezenfektanlı paspas konmalıdır,

ü Eller en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla yıkanmalı, sabun ve suyun olmadığı durumlarda alkol bazlı el antiseptikleri kullanılmalı,

ü Gıdaların çevreden gelecek olumsuz etkilere ve insanların temasına açık olmasını önleyecek tedbirlerin alınmalı:

-Açıkta satılan sebze ve meyveler önceden ambalajlanmalı veya müşteri eldiven kullanılarak seçmeli ya da eldiven kullanan reyon görevlisi tarafından ambalajlanarak satışa sunulmalı,

-Ekmekler ambalajlı olarak satışa sunulmalı,
-Kuruyemiş satış yerlerinde direkt tüketicinin gıdaya ulaşacağı sergi sistemi olmamalı,
-Kuru bakliyat, şekerleme ve diğer pastacılık ürünlerinde çevre etkisine ve müşteri temasına izin veren açık sergileme olmamalı,

Ambalajlı gıdalarda dahil olmak üzere işletme ortamı uygun dezenfektanlar ile günlük olarak dezenfekte edilmeli,

Ambalajlı veya ambalajsız hiçbir gıda maddesi zeminle temas etmemeli,

Market arabaları ve sepetlerinin en az günde bir kez temizlik ve dezenfeksiyonları yapılmalı,

Kasalarda yürüyen bantların periyodik temizlik ve dezenfeksiyonları yapılmalı,

Pos cihazlarında temassız özellikte olanlar tercih edilmeli ya da her müşteriden sonra pos cihazının dezenfekte edilmesi sağlanmalı

Sosyal mesafeye dikkat edilmelidir,

İşletmeler Bakanlığımızdan onay veya kayıt işlemlerini yaptırmış olmalıdır.