Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Kırsal Ekonomik Altyapı Yatırımların Desteklenmesi Hakkında Tebliğ (Tebliğ No: 2020/25) 21.11.2020 Tarihli Resmi Gazetede yayınlanmıştır. Söz konusu tebliğe bağlı "Uygulama Rehberi" 23.12.2020 Tarihinde Bakanlığımız internet sitesinde yayınlanmıştır.
Uygulama Rehberine; " https://www.tarimorman.gov.tr/Duyuru/1251/Kirsal-Ekonomik-Altyapi-Yatirimlari-Uygulama-Rehberi " adresinden ulaşılabilir.
Yatırım Konuları Nelerdir?(*)
- Aile İşletmeciliği Faaliyetlerinin Geliştirilmesine Yönelik Altyapı Sistemleri, (Sebze-Meyve İşleme, Çelik Silo, Soğuk Depo, Örtü Altı Tarım, Kanatlı Yetiştiriciliği, Kapama Meyve-Sebze Bahçe Tesisi Sulama Sistemi, vb)
- Arıcılık Ve Arı Ürünlerine Yönelik Yatırımlar,
- Bilişim Sistemleri Ve Eğitimi,
- El Sanatları Ve Katma Değerli Ürünler, (**) (Çinicilik, Çömlek, Dokumacılık, Halı, Kilim, Sabun, Gülsuyu vb)
- İpek Böceği Yetiştiriciliği,
- Su Ürünleri Yetiştiriciliği,
- Tarımsal Amaçlı Kooperatif Ve Birlikler İçin Makine Parkları, (Elektrikli Traktör hariç kendinden yürür makineler kapsam dışıdır)
- Tıbbi Ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği Yatırımları,
hibe desteği kapsamında değerlendirilir.
(*) Başlıklar altında yer alacak yatırım konuları alt başlıkları ve kriterler yayınlanacak olan Uygulama Rehberi ile detaylı olarak belirlenecektir.
(**) Bu başlık altında sadece Kırsal Alan'da yer alacak yatırım başvuruları kabul edilir.
Kimler Başvurabilir?
Bakanlığımızın herhangi bir kayıt sistemine kayıtlı olan (El Sanatları ve Katma değerli ürünler Başlığı Hariç) çiftçiler, gerçek ve tüzel kişiler başvurabilir. Tüzel kişiler kapsamında Küçük Orta Ölçekli İşletme kapsamında yer alan Anonim, Limited ve Kollektif Şirketler ile Kooperatif ve Birlikler başvurabileceklerdir.
Tüzel kişilikler, kuruluş tüzüklerinde/ana sözleşmelerinde belirtilen faaliyet alanları ile ilgili yatırım konularına başvurabilirler
Dikkat: Tüm yatırımlara yönelik proje konularında başvuran yatırımcılardan;
a) Çiftçilerin : Tarımsal Üretim Kayıt Sistemi kaydı, Çiftçi Kayıt Sistemi kaydı, Adres Kayıt Sistemi kaydı veya Su Ürünleri Yetiştiriciliği Belgesi ile çiftçi olduklarına Tarım BAĞ-KUR'u ile de tarımdan başka gelirlerinin olmadığına dair belgeyi,
b) Gerçek Kişilerin : Kamu görevlisi olmadıkları, kamu görevi ifa etmediklerine dair taahhütnameyi,
c) Tüzel Kişilerin : İdari ve mali açıdan kamudan bağımsız olduklarına dair taahhütnameyi,
Başvuru ekinde sunmaları gerekir.
Proje Limitleri ve Sağlanacak Hibe Tutarı Ne Kadardır?
Proje limitleri başvuru sahibinin özelliğine göre değişmemekte olup tüm yatırım konularına yönelik olarak Hibeye Esas Proje Tutarı; 500.000-TL dir.
Program bütçeleri KDV hariç rakamlardan oluşmakta ve yukarıda belirtilen Hibeye Esas Proje Tutarının azami % 50 si hibe olarak yatırımcıya ödenecektir. Hibeye esas Proje Tutarı 20.000-TL altında olan başvurular kabul edilmeyecektir. Proje bütçesi yukarıda belirtilen limitlerin üzerinde ise kalan kısımlar yatırımcının kaynaklarından sağlanacaktır.
Detaylı Bilgiyi;
İl Müdürlüğümüz, Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürlüğü bünyesinde yer alan "TARYAT- Yatırımcı Danışma Birimi" ve
0 282 258 32 57 nolu telefonlardan alabilirsiniz.
Pandemi koşullarına uygun olarak ilgili şube personelinden birebir bilgi alınabilir.
TEKİRDAĞ İL TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ